SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
B U S
Bredd - Utmanande - Seriösa
Herrar Div. 1

SANSLÖS DRAMATIK NÄR SERIESEGERN BÄRGADES!
2016-03-14 19:50
YES! Där satt den! Varla IBK är seriesegrare 2015/2016! Allt detta efter en gastkramande tillställning i lördags mot ett frenetiskt kämpande Warberg IBF. Slutsiffrorna skrevs till makalöst härliga 6-7 i vår favör och glädjescenerna efter slutsignalen visste inga gränser. Känslan efteråt var obeskrivlig och det var helt galet att få fira framför 500 tillresta Varla-supportrar. Vi har haft en sådan otroligt press på oss att lyckas under i stort sett hela säsongen och nu fick vi äntligen andas ut och njuta framför storpubliken i Sparbanken Wictory Center! I artikeln skall vi försöka summera matchen och alla känslor i sin helhet! FORZA VARLA!

Sparbanken Wictory Center.

14.00, Lördag 12/3.


Det var här och nu som allting skulle avgöras. Warberg IBF mot Varla IBK. Hallandstvåans ohotade giganter skulle ställas öga mot öga i en match som på förhand hade potential att bli en av tidernas mest intressanta och hetaste drabbningar någonsin på den här nivån i Halland.

Warberg och Varla har under de senaste säsongerna byggt upp något av en rivalitet mellan varandra. En hatkärlek, kan man säga. Rivaliteten mellan klubbarna tog ordentlig fart ifjol då det utspelades tre tighta matcher med mycket känslor lagen emellan. Inför årets säsong målades både Warberg och Varla upp som storfavoriter att blanda sig i toppen av Hallandstvåan och man kan lugnt konstatera att experterna fick rätt i slutändan. 

Nu väntade alltså en maktkamp som ingen ville förlora och det var upplagt för en riktigt höjdarmatch. På förhand fanns det ingen given favorit utan det här skulle potentiellt kunna sluta hur som helst!

Varla ställde upp med följande uppställning!


Simon (Johan)

Ogge - Pimpan - Ewelind - Adam - Vildin

Larsen - Blomman - Bystedt - Strand - Peddan

William - Kaneby - Tommy - Idewald
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

För att kortfattat försöka beskriva känslorna minuterna innan nedsläpp så får man ta till de stora orden. Trots att vi ur ett geografiskt perspektiv befann oss i Varberg så kändes det precis som om vi spelade på hemmaplan. Och det har vi ER att tacka för. Att så många reser söderut till Varberg för att stötta oss är inget annat än magiskt. Allt ifrån små knattar till det äldre gardet... nej, det var en helt fantastisk känsla :)

Där och då fanns det bara en sak som gällde: Vi skulle fixa det här tillsammans!

Period 1
Klockan slog slutligen 14.00 och det hade då blivit så dags att teka igång den här monumentalt viktiga seriefinalen. Vi visste på förhand om att Warberg förmodligen skulle gå ut och rivstarta i inledningen av den här matchen. Ett förmodat bombardemang mot vår kasse och ett febrilt press-spel, rättare sagt. Vårt tänkta motmedel mot detta skulle vara att dra ner på tempot en aning och "tråka" ut Warbergs spjutspets för att i nästa skede hitta ytor bakom att jobba på. Vi får också delvis rätt i vårt resonemang. Hemmalaget, som för dagen var iklädda ljusblå tröjor med inslag av mörkblåa ränder, tar tag i taktpinnen direkt och skapar ett friläge redan efter 20 sekunder när Joel Birgersson rycker sig fri från Ogge. Undertecknad läser dock kroppsfinten och styr undan ett mål som hade gett oss en mardrömsstart på matchen. De defensiva problem fortsätter då vi stundtals ger bort bollen för enkelt på mittplan som i sin tur ger Warberg ett par vassa chanser, utan resultat. Emellanåt håller vi dock i bollen på ett riktigt bra sätt och kommer sånär igenom Warbergs försvar ett flertal gånger, men den där sista passningen saknas. Ställningen är fortfarande 0-0 efter lite drygt halva perioden när den lilasvarta delen av publiken brister ut i ett stort jubel. Man hade då fått se grovjobbaren Rasmus Idewald stöta in bollen i Warbergs nätmaskor. Problemet var bara det att Idewald låg i luften i samma moment som han föste till bollen. Målet dömdes därmed bort korrekt, men att domaren sedan i nästa skede väljer att visa ut Idewald för liggande spel är något av en gåta. Ett bortdömt mål och ett frislag för Warberg, självklart. Men en sådan utvisning, i en seriefinal? Nej. Hursomhelst, ett två minuter långt boxplay väntade nu och sist vi möttes så var Warberg 100 %-iga i den spelformen. Vi lyckas, med nöd och näppe, reda ut situationen efter en kavalkad av hemmachanser. Så fort vi blir fem spelare på banan igen så sätter Warberg upp ett fint anfall som avslutas med ett kanonskott av 16-årige Casper Olofsson från vänsterkanten. Bollen sitter vackert och välplacerat tätt intill förstastolpen och 1-0 till Warberg var nu ett faktum. Att det inte stod 2-0 eller 3-0 på tavlan vid det här skedet i matchen skall vi inte vara annat än glada över.

Här händer det dock något med laget. Vi börjar röra på fötterna i anfallsspelet och etablera tryck på Warbergs planhalva. Efter ett riktigt bra byte av vår andraformation så lyckas man vinna ett frislag i en drömposition framför Tim Emilsson i hemmakassen. Undertecknad tittar ut mot bänken och ser både Adam och Ogge diskutera flitigt om vilken variant vi skulle använda. Bägge nickar mot varandra och då insåg man att vi för första gången i tävlingssammanhang skulle testa den beryktade "bron". Ett lyckat koncept, skulle det visa sig. Ogge till Blomman och vips, 1-1 på tavlan. Fantastisk glädje efter målet, givetvis. Skönt att på något sätt även kunna hejda Warbergs hitintills höga energi. Vi känner nu att vi är ordentligt med i den här fighten igen och jämnar ut spelet som nu blir än mer böljande. Lägen skapas och situationer uppstår kontinuerligt framför bägge kassarna. Efter 18:06 drar Warberg på sig sin första utvisning för eftermiddagen och det är Peddan som tvingar Philip Rune-Qvil att regelvidrigt hålla fast Peddans klubba, vilket renderar i en klockren tvåa. Vi visste på förhand om att vårt powerplay var tvunget att fungera i den här matchen. Våra specialister gör ingen besviken när man endast behöver sju sekunder på sig för att måla. Vi har hört det förr men vi hör det gärna igen: Peddan -> Adam -> Ewelind -> MÅL. Ett klassiskt Varla-mål och vi var nu för första gången i ledning. En ledning som vi nu siktade på att hålla hela vägen in i pausvilan. Men tyvärr så slarvar vi på mittplan och ger Isac Gavik öppen gata längs högerkanten. Warbergsforwarden stannar dock upp en aning och vi ser ut att hinna ifatt, men i samma veva slänger han in en chansboll på mål som styrs på Pimpans fot och in. Ytterst oturligt, men ändå rättvist om man ser till spelet över hela perioden. 2-2 står sig perioden ut och Warberg vinner inledningsronden på poäng.

Skottstatistik: 14-6

Period 2
Trots att Warberg såhär långt varit snäppet hetare så var stämningen lugn och fin i omklädningsrummet. Linkan eftersökte ett tryggare bolltrillande mellan våra backar och mindre bolltapp på mittplan. Även Ogge tog ton och underströk hur viktigt det var att verkligen våga spela vårt eget spel, trots matchens dignitet.

Så fort den andra perioden drog igång så kändes det som om vi äntligen var varma i kläderna. Om det var Warberg som ägde matchens första 10 minuter så var det sannerligen vi som gjorde detsamma i början av den andra perioden. Vi täpper till högerkanten, där Warberg och framförallt Axel Körberg, kunnat göra lite som man velat under matchens gång och vi börjar stressa Warberg högre upp i banan. Peddan får belöning för sitt hårda slit när han efter 03:41 snor åt sig bollen och tvingar Warbergsbacken att stänga Peddans väg mot mål och med sin prestation så fixar våran speedkula en ny utvisning för hemmalaget. Det dröjer därefter inte länge innan vi återtar ledningen inför en salig Varla-sektion på läktaren. Ogge suger in bollen i sin sedvanliga pointposition och lägger sedan ut den mot Adam på högerkanten som drar till direkt. Bollen sitter lågt vid Tim Emilssons förstastolpe och nu känns det som om vi har momentum. Inte blir det sedan sämre när Tommy driver in bollen på Warbergs planhalva och avlossar ett skott mot mål 20 sekunder senare. Eller, snarare en lobb. Föreställ er när en hockeyspelare dumpar pucken mot motståndarnas målvakt för att åka och byta. En liknande känsla fick man när Tommy slängde iväg bollen och chocken när bollen sedan letar sig hela vägen in bakom Warbergskeepern är otroligt stor. Ett mål som får faktiskt anses vara något av en tavla av Emilsson. Men vad gör det, 2-4 och ett mini-ryck i matchen för oss. Vi fortsätter med vårt lugna samt säkra spel och det ger utdelning i form av en kontring. Bystedt tar in bollen i hooken längs högerkanten och drar sin attackerande back för att i nästa skede fullkomligt dra upp bollen i det bortre krysset. Om Emilsson borde ha tagit Tommy skott så var det här fullkomligt otagbart. Ett välförtjänt mål för Bystedt som krigat hårt matchen igenom.

Folk brukar ju säga att det är som svårast att leda med tre mål i innebandy. I det här fallet hade dom faktiskt rätt. Vi tappar den där sköna känslan relativt omgående efter vårt 5-2-mål och ger Warberg kontakt igen när Axel Körberg snor åt sig bollen och dundrar in den i högerkrysset. Klockan stod nu på 08:00 och ängsligheten började lysa igenom i laget. Warberg ökar tempot i spelet och skapar ett par fina chanser innan Adam drar på sig en utvisning efter 11:03 för låsning av klubba. I samband med situationen så utdelar Axel Körberg en eftersläng mot Ewelind som givetvis skall resultera i en utvisning. När så inte blir fallet så blir det ett visst missnöje mot domaren, både från de lilasvarta spelarna och vår publik. Skulle vi orka med att stå emot i ytterligare ett boxplay? Tyvärr inte. Anton Birgersson får tid att ladda sitt dragskott och bollen sitter klistrad bredvid undertecknads vänstra stolpe fram till 4-5. Tid för målet: 12:23. Herregud vilken energi som Warberg nu fick tag i. Med hemmapubliken i ryggen så stormade man fram mot vår kasse åtskilliga gånger, men 4-5 står sig tiden ut. Nu var det bara 20 minuter ifrån seriesegern...

Skottstatistik: 10-6

Period 3
Det var fortfarande lugnt i omklädningsrummet. Vi visste att Warberg inom sinom tid borde börja tröttna och så länge vi behöll bollen inom laget så visste vi att chanserna skulle komma. Vi hade ju trots allt en 4-5-ledning med oss in i avslutningsronden, så det fanns ingen mening med att chansspela.

Den tredje perioden börjar väldigt avvaktande, får man ändå säga. Warberg tillåter oss att spela bort ett par minuter och det får anses vara tacksamt. Hemmalaget skickar upp en gubbe för att jaga, men våra backar löser problematiken galant. Inga större chanser skapas och den första händelsen av vikt sker efter 05:30 när Ogge och Sebastian Bengtsson ryker ihop. Domarna väljer då att visa ut bägge två och därmed skulle det råda spel fyra mot fyra under de kommande två minuterna. Vi spelar av dessa minuter utan att förta oss, men därefter snäppar Warberg upp intensiteten och skapar en jättechans framför kassen. Undertecknad får till sist tag i bollen i en hög av spelare och får skydd av Peddan, som olyckligtvis crosscheckar Pontus Reinholdsson i nacken. Warbergscentern reagerar naturligtvis och åker på 2+10 för osportsligt uppträdande. Än värre blir det för Peddan som drar på sig fem minuters utvisning. Alla som spelar eller har spelat innebandy vet om att fem minuter är otroligt lång tid i boxplay. Nu gällde det att knyta näven och verkligen kriga för märket på bröstet. Eftersom även Warberg fick en utvisning i samband med situationen så skulle vi åtminstone få spela fyra mot fyra i två minuter. Känslan när Adam och Ewelind sedan går in och samarbetar fram till 4-6 är förlösande, bara 15 sekunder efter utvisningen. Vart skulle det här sluta egentligen...?

Oturen grinade oss sedan rakt i ansiktet när Blommans klubba går sönder och när vår superback inte märker att bladet ramlat av så höjer domaren armen och visar ut Blomman. Ruskig otur. Vi löser dock tre mot fyra på ett stålande sätt. Det stora problemet skulle nu bli hur vi skulle freda kassen i tre mot fem i en hel minut. Vi lyckas med en stor portion kämpa-anda klara oss igenom även den pärsen. Därefter väntade ytterligare två minuter i spel fyra mot fem, något som vi sånär tog oss ur med hjälp av stolpar och ett uppoffrande täck. Med enbart sju sekunder kvar av vårt boxplay lyckas till slut Sebastian Bengtsson båga in och trycka dit 5-6 i det främre krysset. Ett tröttkört Varla-gäng längtade nu efter den efterlängtade slutsignalen, men det var lång tid kvar.

När Axel Körberg dunkar dit 6-6 efter 15:11 så var nog inte många som trodde på en Varla-seger. Warberg kändes otroligt heta och hela hallen kokade, bokstavligt talat. Men, istället för att fortsätta forcera så blir Warberg defensiva och avvaktande. Detta ger oss tid att bygga upp ett par anfall under slutskedet av matchen. Och med 01:26 kvar att spela så dyker han upp. Daniel Bystedt gör 6-7 från ingenstans och hela bänken exploderade i vild glädje. Kunde det här målet räcka hela vägen in?

DET GJORDE DET! Warberg lyckas inte forcera fram en kvittering, trots en timeout, i slutet och vi kunde titulera oss som mästare av Division 2 Halland efter en makalös kämpainsats i en otroligt svår bortamatch inför hela 882 betalande åskådare!

Skottstatistik: 13-8

Totalt: 37-20


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sammanfattning
Som ni säkert förstått så var det en väldigt känslofylld eftermiddag i Varberg. Från att vara överlycklig, till att bli tveksam, till att bli ängslig, till att fullkomligt explodera i glädje. Nej, det räcker att säga följande:

SÅ JÄVLA VÄLFÖRTJÄNT!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Poängkollen
Bystedt 2+1, Adam 1+2, Ewelind 2+0, Tommy 1+1, Ogge 0+2, Blomman 0+1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nu väntar en ruskigt skön vecka där vi framförallt bör fokusera på att återhämta oss. Matchen tog oerhört mycket kraft i mångas ben och det lutar åt en något lugnare vecka för att komma ner på jorden igen och ladda om.

Nu väntar ett kval till Division 1. I det kvalet väntar antingen IK Zenith eller Stenungsunds IBK, där mycket talar för att det blir det sistnämnda laget som vi ställs mot.

Speldatumen är inte helt spikade än, men boka in påskhelgen och helgen därpå, för att bevittna ännu mer innebandydramatik. Vi skall göra allt för att försöka ta oss hela vägen in över mållinjen. Vi är nära nu...

Sist, men inte minst: TACK ALLA SUPPORTRAR FÖR DET UNDERBARA STÖDET! Vi hade aldrig klarat det utan er! :)

Vi jobbar vidare!

#ForzaVarla

Nyhetsarkiv
GOD JUL!2015-12-24 09:08
2015-11-11 08:00
LÄR KÄNNA: Sandö IBK2015-09-08 18:40
LÄR KÄNNA: Bua IF2015-09-01 09:00
LÄR KÄNNA: IBK Puma2015-08-25 12:00
LÄR KÄNNA: Warberg IBF2015-08-14 12:00
MERITERAD CENTER KLAR!2015-07-07 12:20
STATUS PÅ TRUPPEN! 2015-06-12 12:07
EN SÄSONG ATT MINNAS2015-04-26 11:35
Topp 50 i Sverige! 2015-04-23 19:17
ALLT INFÖR DM-FINALEN!2015-03-26 18:59
TVÅ AVSLUTANDE SEGRAR!2015-03-25 17:46
FÖRLUST I SERIEFINALEN2015-03-10 19:27
SERIESEGER FÖR B-LAGET!2015-02-25 11:19
VIDARE I DM!2015-01-09 13:38
SUMMERING AV 2014!2015-01-02 20:37
SKÖN START I ÅRETS DM!2014-12-13 09:05
SEGER MOT WARBERGS IBF!2014-11-11 21:59
SEGERTÅGET FORTSÄTTER2014-11-03 14:10
ANDRA RAKA SEGERN!2014-10-19 11:09
BÄST I KUNGSBACKA!2014-10-13 15:03
2014-09-04 14:35
 
Sponsorer
Stöd VARLA IBK
Gräsroten
Facebook
Instagram #varlaibk
Instagram @varlaibkherr
Instagram @varlaibk_dam