SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
B U S
Bredd - Utmanande - Seriösa
Herrar Div. 1

Tungt underläge i halvtid mot Stenungsund!
2016-03-28 10:45
Förväntningarna var höga, förhoppningarna var många och målet var givetvis att åka hem med en seger ifrån Sundahallen. Men den första kvalmatchen mot Stenungsund slutade i moll och påskafton 2016 går inte till historien som en av de roligaste dagarna man har haft. Efter att ha haft relativt bra kontroll på tillställningen under matchens första halva fallerar vi totalt under sista 30 och släpper iväg Stenungsund till 9-3, vilket ger oss ett minst sagt bekymmersamt läge inför returen i Aranäshallen på söndag. Läs mer om kvalmatch 1 här!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den 26 mars 2016 är och kommer alltid förbli en minnesvärd dag i Varlas innebandyhistoria. Aldrig någonsin tidigare har klubben varit i närheten av att få kvala för att ta steget upp till förbundsserierna. Men nu var dagen här och det var ett laddat och förväntantsfullt gäng som anlände till Lindälvshallen vid 11.00 för att bli upphämtade av spelarbussen som dagen till ära hade Stenungsund som slutdestination!


Vår eminenta ordförande, Roger Nordin, hade på förhand fixat mackor från Subway, vilket föranledde oss till att göra ett stopp vid Ikea Bäckebol för ett kortare raststopp. Därefter började matchuppladdningen på riktigt. Säsongens hittills viktigaste match väntade runt hörnet och nu gällde det att visa att vi verkligen är bäst när det gäller.


Det enda som stod ivägen mellan oss och Division 1 var ett fysiskt spelande gäng från Bohuslän, nämligen Stenungsunds IBK. Ett lag som vi under försäsongen hade oförskämt bra koll på i deras egna hemmahall, detta i en match som slutade 4-4. Nu är det svårt att säga, men vi kanske hade en FÖR bra känsla inför den stundande kvalmatchen, för något stod inte rätt till i laget några timmar senare skulle det visa sig...


Varla ställde upp med följande laguppställning!


Simon (Johan)


Ogge - Pimpan - Ewelind - Adam - Vildin


William - Blomman - Bystedt - Tommy - Peddan


Strand - Idewald - Thollén


Avb: Anton, Jimmie, Freddan, Larsen och Silberberg


Period 1

Låt oss först och främst säga att det alltid är lika roligt att komma upp till Stenungsund och spela. Matcharrangemangen känns proffsiga rakt igenom. Alltifrån biljettinsläppet, till att släcka ner hallen vid hemmalagets intro till en speaker som ständigt försöker elda igång åskådarna. Som sagt, bra jobbat till Stenungsund som förening!


Efter en riktigt bra träningsvecka, ett bra tjöt inför matchen och en bra uppvärmning så kändes vi mer än redo till att inleda den här rafflande kvalfesten. Men, ibland kan skenet bedra...


Första tekningen går till Stenungsund och man sätter genast tryck på oss genom ett ihärdigt bollrullande och en stor rörelse på vår planhalva. Men den första stora chansen skall gå till oss, när Ewelind helt sopren framför Stenungsundskassen vispar bollen tätt utanför Erik Regmérs högra stolpe. I ett kval så behöver man trycka dit sådana chanser, helt klart. Istället är det Stenungsund som nu omvandlar sitt stora bollinnehav till feta målchanser, något som kunde och borde ha resulterat i en ledning för hemmalaget, men bollen höll sig alltjämt utanför våra nätmaskor. Tills det hade gått 08:27, vill säga. Stenungsunds ettriga andraformation får ett vasst kontringsläge varpå man skjuter klockrent i undertecknads vänstra stolpe. Bollen studsar rakt ut till stortalangen Linus Söderblom som forcerar in 1-0 med Ogge hack i häl. Hallen exploderar i ett vilt jubel och målet kändes fullkomligt rättvist, sett till matchens inledande minuter. Det blåsvarta hemmalaget fortsätter att mala på och ger oss inte mycket tid med bollen när vi väl kommer över mittlinjen. Vi har det förtvivlat svårt att hitta något eget spel i offensiv zon och de etablerade anfallsförsöken är lätträknade. På förhand pratade vi mycket om att absolut inte tappa boll på mittplan eftersom vi visste om att Stenungsund har kontringsspelet som sitt signum. 2-0 målet faller på grund av just ett bolltapp i ett kritiskt läge. Henrik Hjelm driver upp längs högerkanten och avlossar en projektil mot det bortre krysset. Undertecknad ser bollen sent då Hjelm använder Ogge som en slags "sköld" när han skjuter. Efter målet så känns det fortsatt energilöst i Varla-lägret och alla som följer oss vet att när det blir tyst och slött på bänken så är vi sällan bra. Eller rättare sagt, aldrig bra. Snacket inom laget lyser med sin frånvaro och hemmalaget gör lite som man vill där ute på banan. Ängsligheten på gubbarna går att ta på när klockan tjuter för pausvila. En riktigt seg period från vår sida. Nu gällde bara en sak inför andra ronden: Nystart!


Skottstatistik: 11-3


Period 2

Det är svårt att förklara stämningen i omklädningsrummet efter den första perioden. Chockartat, förvirrat, stressat och allt vad man nu kan tänka sig. Vi var inte med i matchen. Det var många som nu tog ton och menade att vi måste börja spela innebandy och att vi måste våga ta för oss. Vi hade trots allt tagit oss ända hit av en anledning och det var nu hög tid att visa vårt kunnande.


Det var längesedan man bevittnade en större förvandling på en innebandyplan. All rädsla och ängslighet var som bortblåst och det började glöda igen i ögonen på gubbarna. Efter ett fint byte av förstaformationen så kändes det helt klart som om att något var på gång och mycket riktigt får Peddan ett drömläge i slottet i nästkommande byte och bollen sitter som klistrad i Regmérs vänstra kryss. Detta efter enbart 0:49 på klockan. Kunde det här vara starten på vändningen? Det kändes verkligen så. I 12 minuter och 45 sekunder spelar vi kontrollerad innebandy och ger inte Stenungsund något som helst att jobba på. Vi har bra rull på bollen och skapar ett par riktigt fina chanser som borde ha resulterat i en kvittering. Då tänker man främst på Ewelinds otaliga chanser i slottet och Adams försök i sin drömposition. Men när det gått just 12:45 så släpper vi in ett sådant där psykologiskt monstertungt mål bakåt. Stenungsund får för första gången i perioden ett någorlunda tryck mot oss och skapar därefter chans på chans. När vi ser ut att kunna rensa undan bollen så lägger vi den istället rakt in till Niclas Larsson i mitten som hittar Christian Nyberg på kanten och vips, 3-1. Efter det här målet är det som att vi "dör". Vi gör nu inte ett enda rätt där ute på banan och det var bara en tidsfråga innan 4-1 skulle komma. Efter 16:14 så smäller det i undertecknads vänsta kryss igen sedan dess att Magnus Tillander ostört kunnat ladda bössan i slottet. Dessförinnan hade Stenungsund haft en boll i ribban. När man sedan bara gick och väntade på den efterlängtade periodpausen så passar Bohuslänningarna på att göra hypertunga 5-1. Detta målet kommer att hamna under epitetet "skitmål". 42-årige Magnus Tillander skickar in en boll på måfå in mot kassen efter ett frislag i hörnet och Andre Lundgren tillåts vända om och skicka in femman för hemmalaget. Blytungt. Inget mer av vikt sker under resterande del av perioden och vi har nu fyra mål att hämta igen.


Skottstatistik: 10-4


Period 3

I pausvilan så försöker vi peppa oss själva och åtminstone motivera oss till att hålla matchen levande till returen nästa söndag. Det fick inte rasa mer än vad det redan hade gjort. 5-1 till Stenungsund efter två ronder kändes ändå ganska overkligt. Visst, man hade varit det bättre laget generellt sätt, men efter vår fina sekvens i den andra perioden så kändes det som om att det var "en sån där dag", där oturen grinade oss rätt i ansiktet. Taktiskt sett ändrar vi ingenting utan vi skulle även fortsättningsvis försöka ligga och störa Stenungsunds backar, något som inte gett någon vidare framgång hittills.


Det hinner bara ticka några sekunder in på den tredje perioden när Vildin får ett läge i slottet, helt ensam, som bara måste hitta nätet för att vi skulle ha en chans till att vända det här. Men bollen går rätt på Regmér och Stenungsund drar omedelbart ner på tempot för att låta tiden ticka iväg. Det skall sägas direkt att hemmalaget var fullkomligt lysande när det gällde att dra ner på tempot, hålla i bollen för att sedan attackera reptilsnabbt. Det känns ganska så bra faktiskt under de inledande minuterna och om vi kunde få nästa mål så kanske det skulle sätta lite spöken i skallarna på Stenungsund. Men istället tappar vi bollen ännu en gång på mittplan, vilket leder fram till en fri Niclas Larsson som blir kapad bakifrån. Solklar straff. En straff som nyss nämnde Larsson utnyttjar suveränt via ett handledsskott i nättaket. Inte skulle det bli bättre när samme Larsson gör sitt andra mål i matchen när han helt ostört får pilla in en retur efter 04:47. Division 1-drömmen höll nu på att glida oss rätt ur händerna. Linkan tar timeout för att samla laget. In i målet kommer en ouppvärmd Johan, som förhoppningsvis skulle kunna bringa lite nytändning i laget. Men läget förvärras än mer när William Kimfors, helt oattackerad, får driva upp på vår planhalva så långt han bara vill och enkelt pricksjuta dit 8-1. 9-1 skall även falla när Niclas Larsson, på ett likande vis, får kliva igenom tre Varla-spelare och sätta sin egen retur. Det är för dåligt att släppa till sådana här mål i dessa sammanhang. I det här läget så kändes det som om matchen skulle rinna iväg en bra bit till innan slutsignalen. Men Varlas bäste spelare för dagen, Fredrik Pedersen, stoppar blödningen med sitt andra mål för eftermiddagen. En inbågning från kanten och ett kvickt dragskott betydde då 9-2 efter 16:42, tack Peddan. Cirka 20 sekunder senare så visar domare Sandblom/Bergstrand tecknet för matchens första utvisning och det är Magnus Tillander som regelvidrigt lyfter klubban på Blomman. I powerplay är vi trygga och trots flera missade chanser så trycker vi till slut dit 9-3 genom Vildin i sin patenterade position. Stenungsund är absolut inte ofarliga under slutdelen av matchen, men Johan gör ett piggt inhopp och visar bra form. Vi gör en sista forcering för att putsa till siffrorna ytterligare, men matchen slutar 9-3 till Stenungsund, vilket får anses vara rättvist.


Skottstatistik: 11-4


Sammanfattning

Man kan hålla på att diskutera fram och tillbaka varför det blev som det blev. Det finns många faktorer, men en sak som förvånar en mest är att vi endast får iväg 11 (!) skott på mål. Efter att ha gjort 284 seriemål i år och skjutit ofantligt mycket så hittar vi endast fram med 11 skott. Det vinner man absolut inga matcher på och detta är något vi måste titta in i fram tills returen på söndag. Då behöver vi förmodligen skjuta det dubbla eller tredubbla för att ha en sportslig chans att vända. Vi har även många i laget som måste höja sig avsevärt. Slutligen, sex mål att ta ikapp i innebandy är inte så mycket som det låter. En perfekt start eller ledning med 2,3-0 efter den första periodpausen så är det match igen. Vi måste leva på hoppet. En skön vetskap är att Stenungsund förmodligen gjorde sin maximala topp-prestation i lördags medans vi verkligen var nere på botten. Med andra ord: det kan bara bli bättre!


Stort tack till alla som tog sig upp till Stenungsund på påskafton och stöttade oss. Ni överröstade hemmapubliken med råge. Kul att se! :)

Poängkollen

Peddan 2+1, Vildin 1+0, Idewald 0+1, Ogge 0+1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Nu väntar en livsviktig träningsvecka där det gäller att nöta detaljer och ingjuta mod i spelartruppen igen. Det här är inte kört på långa vägar och vi ser inget annat än att vi ska stå som segrare när söndagskvällen tar vid.


Vi behöver ert stöd på söndag. Aldrig tidigare har det varit så viktigt att sluta upp bakom laget och visa att ni tänker ge det här en chans även på läktaren. Tillsammans är vi starka!


NU KÖR VI!

#ForzaVarla


Nyhetsarkiv
GOD JUL!2015-12-24 09:08
2015-11-11 08:00
LÄR KÄNNA: Sandö IBK2015-09-08 18:40
LÄR KÄNNA: Bua IF2015-09-01 09:00
LÄR KÄNNA: IBK Puma2015-08-25 12:00
LÄR KÄNNA: Warberg IBF2015-08-14 12:00
MERITERAD CENTER KLAR!2015-07-07 12:20
STATUS PÅ TRUPPEN! 2015-06-12 12:07
EN SÄSONG ATT MINNAS2015-04-26 11:35
Topp 50 i Sverige! 2015-04-23 19:17
ALLT INFÖR DM-FINALEN!2015-03-26 18:59
TVÅ AVSLUTANDE SEGRAR!2015-03-25 17:46
FÖRLUST I SERIEFINALEN2015-03-10 19:27
SERIESEGER FÖR B-LAGET!2015-02-25 11:19
VIDARE I DM!2015-01-09 13:38
SUMMERING AV 2014!2015-01-02 20:37
SKÖN START I ÅRETS DM!2014-12-13 09:05
SEGER MOT WARBERGS IBF!2014-11-11 21:59
SEGERTÅGET FORTSÄTTER2014-11-03 14:10
ANDRA RAKA SEGERN!2014-10-19 11:09
BÄST I KUNGSBACKA!2014-10-13 15:03
2014-09-04 14:35
 
Sponsorer
Stöd VARLA IBK
Gräsroten
Facebook