Välkommen till Varla IBK:s officiella hemsida för JAS och division 2 Halland säsong 23/24

Tränare div2 : Philip Lövdahl
HJAS visar spelskicklighet och härligt teamarbete
2024-01-20 09:00

Kaffe kaka, andra raka!

Det är bara att konstatera. Varla/Lindome har hittat formen. Efter en godkänd Gothia Cup-turnering med flera bra matcher från JAS-gänget så fick vi också fortsätta på inslagen väg i och med att tvåla till Floda IBK i Skårbyhallen då Juniorallsvenskan återstartade. 4-0-ledningen käkades sånär ikapp av FIBK som ändå inte tog sig närmare än en 3-4-reducering och ett skönt kvitto på att saker och ting börjar studsa rätt.

En träningsvecka senare så var det återigen dags för killarna att äntra JAS-scenen. I en mullrande Björlanda Idrottshall så fanns stora förväntningar då både hemmafans och tillrest bortapublik bänkade sig för 60 minuter av underhållning. Zenith - Varla/Lindome stod på menyn och valuta för entrépengen fick också varenda själ som begav sig till hallen på Hisingen då detta var en smått galen tillställning med flera olika ansikten.

Första perioden såg för våran del inget vidare ut. Det fanns något inom laget som saknades, den där sista lilla gnistan sprakade inte riktigt. Att hemmalagets Alvin Söderström fick dunka in en boll drygt sex minuter in i matchen var både logiskt och självklart. Vi var inte där. Vi låg efter i det fysiska spelet, spelade långsamt och tog oss mer eller mindre aldrig till farliga lägen i den röda zonen framför Zenith-keepern.

Med 0-1 i paus så ska vi tacka en vass Melvin i kassen då sifforna kunde varit värre. Vi blickar mot skottsiffrorna 1-6 (våra nuffror först) och undertecknad tillsammans med övriga ledare fick plocka fram blåslampan i pausen. Vi kan bättre och att lira alibibandy och inte slita på en hundraprocentig växel håller inte.

Andra perioden öppnar vi på ett helt annat sätt. Vi visar upp ett betydligt bättre tryck i fötterna, använder huvudet och spelar allmänt smartare. När passningarna går snabbare och vi håller oss till linjerna som finns med oss från träningarna och tidigare matcher så vet vi att målen kommer. Att värdarna pressar in 2-0 4:35 in i första bekommer oss inte. Nu är vi med i matchen och när stjärnskottet Vincent Johansson-Lantto får ta hand om backkollegan Emriks skott och rulla in reduceringen så känns det både logiskt och rättvist.

Lanttos första mål i JAS-laget och mer poäng skulle också komma från våran gudabenådade backtalang innan kvällen var slut (1+2). Tre minuter efter 1-2-reduceringen skickade Malm in kvällens finaste balja. Assisten från Vincent är ett stycke briljans och Teos påse går inte heller av för hackor. En märklig sekvens senare med ett bortdömt 3-2-mål av Alvin så lyckas Zenith göra ett ledningsmål innan pausen istället. Logiskt, absolut inte! Vi skjuter elva skott på mål och spelar äntligen som ett lag. Riktigt fin tagg i omklädningsrummet finns också inför sista akten.

Tredje perioden rivstartar med att Felix kvitterar till 3-3 bara 46 sekunder in efter att Kalle tagit ett snabbt frislag. Därefter rullade allt på! Vi går från 2-3 till 6-3 på 205 sekunder! Allting funkar för oss samtidigt som Zenith går ifrån sin matchplan och öppnar upp sig fullständigt. Vi reder ut ett boxplay i mitten av perioden på ett formidabelt sätt och när Hesa-Fredrik ljuder för sista gången kan vi glädjas åt en mäktig 7-4-seger efter att vi vunnit den sista perioden med 5-1!

En fullkomlig urladdning och ett kvitto på att vi är ruskigt bra när kollektivet funkar, passningarna sitter och vi håller oss till matchplanen. Det här är en laginsats rakt igenom och sätter vi tar oss av andra- och tredje perioden är sensationellt bra. Vi visar otrolig moral och den scenförändring som vi lyckas med är något som undertecknad knappt upplevt i sitt innebandyliv. Alvin utsågs till matchens lirare av Zenith-publiken och herr Stenfeldt kämpade och slet och förtjänade också det mål som också betydde 5-3 och sin utmärkelse. I ärlighetens namn fanns ändå massor av ”matchens lirare” i Varla/Lindome. En kollektiv triumf där alla som fanns med på planen, på bänken och även på läktaren ska ge sig själva en stor klapp på axeln.

Vi slickar i oss segerns sötma och trampar in i en ny period av förberedelser. På fredag nästa vecka väntar ett häftigt möte med Lindås. Då är vi beredda för att nypa tredje raka!

Björn och ledarstaben

Sur förlust i utkanten av Borås!
2023-10-16 16:00

Efter en riktigt fin hemmapremiär så innebar match 2 i JAS-serien en tripp mot mer östliga breddgrader. Fristad/Rydboholm stod på helgens meny och det var ett motstånd som fick smaka rejält med torsk i premiären efter att Pixbo, med gubbar som Schill, Kalentun, Lindberg i laget, rullat hem en 10-2-seger i Wallenstam Arena.

Först och främst, innan vi tar oss vidare mot matchen, så måste vi ge allt beröm som går till värdklubbens arrangemang i fina Nya Fristadshallen. Toppklass rakt igenom. Proffsigt, välskött och trevligt från start till mål. Möjligen kan en investering i ett par rullgardiner vara på sin plats då Melvin i kassen fick öppna matchen med solen i ögonen. Men i övrigt - 5av5!

Första perioden drog igång på ett böljande vis. Hemmalaget förde en del boll och fick också pressa in en 1-0-boll efter drygt nio minuter. Lyckligtvis är Varla/Lindome stöpta i en form av kämpaglöd, laganda tillsammans med mycket vilja. Något som bara minuten senare resulterade i ett 1-1-mål av Adrian. Trion Hantin-Malm-Janemyr var lysande förra fredagen och dessa herrar skulle även dagen till ära få fira triumfer framåt. Innan första perioden var färdigspelad så hade Teo fått för sig att kliva över till högersidan för att nypa ett distinkt skott till 2-1 och kort därefter kom också ett 3-1-mål. Som sur grädde på moset går vi dock bort oss med bara sekunder kvar att spela av perioden i ett boxplay och en aning molokna traskar vi, trots ledning, av planen med en 3-2-ledning. Ett psykologiskt trist mål skulle det visa sig.

Andra perioden blev nämligen en märklig historia. Varla/Lindomes marginaler från första akten var som bortblåsta och Fristad/Rydboholm sköljer verkligen över oss. Melvins målvaktsspel räddar oss från stora siffror i baken och 3-5-underläget inför sista perioden är bara lapa i sig. Återigen visar vi upp en riktigt svag mellanperiod samtidigt som arrangörerna bjuder på tung innebandy med mycket fysik och trevliga kombinationer. Efter en time out 14 minuter in i perioden så hittar vi återigen in i spelet och avslutar godkänt.

Tredje akten tar oss bara drygt tre och en halv minut in innan värdklubben åter finner nätet. En liten elak strumprullare ställer Mr.Abrahamsson i kassen och uppförsbacken blir ännu brantare. Det går ändå inte att frånse kampmoralen och kvalitén som vi ändå besitter när vi får igång fötterna, huvudena hänger med och snacket går mellan spelarna på planen. Efter 4-6-reduceringen av Adrian så får Varla/Lindome blodad tand och tempot ökar, chanserna blir fler och vi tar bollen mot offensiv kasse fler gånger. Vi satsar framåt och vågar sätta upp pressen högre vilket till slut resulterar i en 5-6-reducering med 30-talet sekunder kvar. Hoppet om kvittering finns in i det sista. Med sex spelare på planen framåt hittar vi två passningar genom centrallinjen där bland annat Felix får en halvchans för att nypa dit en 6-6-boll men denna gång är det tyvärr motståndarna vi får se fira.

Det finns många bra saker att plocka med sig in i ytterligare en träningsvecka och det finns en knippe saker att jobba vidare med för att förbättra. Som helhet är detta ändå en välbyggd tillställning från våran sida. Det gäller ändå att få alla killar att fatta vikten av att inte slappna av och lira hela vägen in i mål. Topparna är höga men dalarna lika djupa.

Förfinar vi detaljer och kalibrerar defensiven hela vägen in i kaklet samt jämnar ut spelet över hela matcherna så har vi ett lag för en toppstrid i H2-gruppen!

Bara knyta näven och köra på, tillsammans!

Seriepremiär = VINST
2023-10-07 07:25

JAS-projektet Varla/Lindome visade klass i premiären

Efter en lång försäsong så var äntligen premiärdagen här. Träningsmatcher, gnuggade övningar, löp och styrka i all ära men nu var det dags för skarpt läge. Lindås gästade Elof Lindälv fredagen till ära och bänkraderna fylldes till bredden innan det var dags att teka av matchen.

Vi valde tidigt att matcha tio utespelande gubbar från start med Melvin i kassen. En del sjukdomar och annan frånvaro begränsade möjligheterna att riktigt formera trupperna som vi möjligen tänkt från början men med gott mod och en riktigt go’ uppvärmning fanns ändå en eld hos samtliga killar och inställningen var rakt igenom kanon!

Första perioden inleder precis som förutspått. Lindås rullar mycket boll men har extremt svårt att ta sig in på kassen och skapa de där riktigt tunga chanserna framför Melvin i målet. Skotten kommer från fickor där Abrahamsson mellan stolparna har bra kontroll samtligt som både backar och frontmän spelar uppoffrande och täcker massor av skott. Med drygt en minut kvar av första perioden skickar ”man of the match”-Adrian Hantin in första påsen till 1-0 och sett till kvalificerade chanser var det inte orätt.

Andra perioden blir ett ställningskrig med böljande spel och flera chanser åt båda håll. En tidig utvisning på en Lindås-spelare innebär hursomhaver powerplay-spel där till slut Filip Janemyr med ett distinkt skott prickar nätet bakom Möller i Waves-målet för ett mycket viktigt 2-0-mål. 40 minuter in i matchen så sitter Varla/Lindome i förarsätet, har nollan bakåt intakt och mer än tiotalet avslut från hyfsat farliga Lindås-lägen har fastnat i täck från heroiska hemmaspelare. Starkt!

Sista perioden öppnar med att Felix blir mycket tveksamt utvisad och Lindås visar effektivitet i special teams via en 1-2-reducering. Möjligt nervdaller men återigen finner mr Hantin ett läge och nyper dit ett 3-1-mål och bara 40-talet sekunder senare är det dags för kapten Janemyr att sticka in nästa balja! En urstark period i matchen av oss. Lindås finner en väg till både ett andra och tredje mål men vad spelar det för roll då firma Hantin-Janemyr är på spelhumör och noterar åtta pinnar tillsammans! När hesa-Fredrik ljuder en sista gång kan vi glädjas åt en knivskarpt kämpainsats med en 6-3-triumf att packa ner i trunken och ta med in i denna härliga oktoberhelg. Hela laget ska hyllas i denna historiska match.

Nu ser vi fram emot nya utmaningar och en riktigt spännande innebandyhöst - Tillsammans!