SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
B U S
Bredd - Utmanande - Seriösa
Herrar Div. 1

Silvermedaljörer i Björnslaget - En helg som bådar gott inför framtiden!
2015-09-07 17:15
Besvikelse efter finalförlusten mot Vänersborg. Men vi ska vara stolta över helgen!

När man nu såhär, cirka ett dygn efter den tunga finalförlusten mot IBK Vänersborg, tänker tillbaka på helgen som gått så finns det en mening som återkommer flera gånger om i huvudet.


-"Vi är här för att visa upp det nya Varla"


Det var Coach Linkan som myntade uttrycket och citatet blev en slags röd tråd för oss genom hela turneringen. Vi var här för att verkligen visa för publik, motståndare och framförallt för oss själva att vi är ett lag som ska tas på allvar i år. Med facit i hand får man väl ändå säga att vi lyckades kvittera ut ett bra betyg baserat på hur turneringen till sist utformade sig.


Vi kniper alltså en silvermedalj i ett mycket starkt startfält i Björnslaget 2015. Med lag som Borås, Vänersborg, Grei, Barnarp och Sisjön var det nog inte många som trodde att vi ens skulle ta oss in som topp 10. Men vi trodde på det hela tiden och det är ju det enda som betyder något. Lägg då till att vi är mitt uppe i en fas där vi fortfarande jobbar på att nöta in vårt nya spelsystem och där vi hela tiden lär oss om hur vi ska hantera nya uppkomna situationer på banan, vilket gör silvret till en stor bedrift!


Inför själva turneringen hade vi som ett mål att ta oss vidare från gruppen. Vi visste att vi hade lottats in i en besvärlig grupp, men med en stor förhoppning om att kunna knipa en av de två slutspelsplatserna.


Nedanför följer en kortare summering av matcherna i slutspelet (Referaten från gruppspelet hittar ni i föregående artikel eller klicka här http://www.varlaibk.nu/nyheter/?ID=35037&NID=111699).


1/8 Varla IBK - Marstrands IBK 5-2


Det stod klart sent under lördagskvällen att vi i åttondelsfinalen skulle ta oss an Marstrands IBK. Ett Marstrand som slutade tvåa i grupp A och som många i laget såg fram emot att möta, främst för att en Varla-legend vid namn Jonas Berglind numera huserar på backpositionen i Marstrand. Det gick att ta på Ewelinds, Joels och Freddans glädje när man nu återigen skulle få ta upp bekantskapen med Berglind! Hursomhelst, samling 08:45 i Lundbystrand och större delen av laget var mer än nöjda att vi hamnade på "rätt" sida av slutspelsträdet, rättare sagt, matchen skulle spelas klockan 10 istället för 9, som gällde för den andra halvan av trädet. Inför matchen fanns det givetvis ett par skavanker här och där, men det är sånt man får leva med under cuper. Men vad ni än gör, ta aldrig emot ett liniment från Adam. Undertecknad talar nog för alla som testade Adams metod att det, när linimentet väl fått göra sin inverkan, kan liknas vid en lättare brännskada. Nog om det. Vi hade tidigare under försäsongen besegrat Marstrand i Smögen Cup med 6-2. Just detta faktum gjorde att det smög sig in en bekväm känsla i Varla-lägret. Helt enkelt, vi kommer att vinna den här matchen. Så tänkte nog många. Men det skulle bli lättare sagt än gjort. Marstrand gjorde en riktigt pigg förstaperiod och var välförtjänta av att gå till pausvila med en ledning. Men istället är det vi, tack vare en bra slutforcering, som leder med 2-1 inför den andra akten. 3-1 kommer tidigt men strax därpå reducerar Marstrand och nu ligger vi riktigt illa till. Motståndarna låg nu på för en kvittering och hade mängder med chanser, men just i Marstrands stora press så kliver Tommy fram och ordnar 4-2 med bara minuter kvar. När sedan Idewald tråcklar in 5-2 i öppen kasse är matchen vunnen och publiken, som till stora delar bestod av tillresta Varla-supportrar, kunde andas ut och inse att kvartsfinalen nu låg runt hörnet. Marstrand skall ha all cred, vi fick verkligen slita för segern. Närmsta timmen skulle nu bestå av återhämtning med påfyllning av vätska och energi.


Målskyttar: Idewald x2, Blomman, Tommy och Ogge


1/4 Partille IBS JAS - Varla IBK 5-6


Matchstart för kvartsfinalen var 12.30 och på andra sidan stod nu Partille IBS JAS, sedan man i sin åttondelsfinal besegrat Frölunda IBK efter ett straffavgörande. Detta skulle bli vårt andra möte mot ett juniorallsvenskt lag den här turneringen då vi under lördagen mötte Jönköpings dito. Under den obligatoriska matchpromenaden inför fighten var alla i laget rörande överens om att vi bara skulle vinna den här kvartsfinalen. Vi visste inte speciellt mycket om motståndet, förutom det faktum att ungefär hälften av killarna till vardags spelar i klubbens herrlag i Division 1. Matchen skulle utspela sig i Lundbystrand 3 och redan på uppvärmningen kunde man se kontraster av vilket av lagen som kändes piggast och mest hungrigt inför uppgiften. Det var nämligen vi som satte tonen för kvartsfinalen och kunde med eftertryck dominera den första perioden med vassa kontringar och ett bra försvarsspel. Ledning 1-4 inför den andra ronden och snacket i pausen handlade om att bara fortsätta på den inslagna vägen. De kommande 10 minuterna visar sig bli ett ställningskrig, där det inte faller speciellt mycket målchanser åt något håll. Men efter halva perioden gör vi 1-5 och där kändes matchen mer eller mindre avgjord. Mikael byts in i kassen och resten av laget tar nu ut segern i förskott. Försvaret är darrigt, samtidigt som Partille kör all-in på att komma ikapp. Med andan i halsen vinner vi med 5-6 och det är absolut ingen bra avslutning vi gör, men segern är i hamn och det var det viktiga. I hallen nästintill hör vi flertalet måljubel och vi visste på förhand att om vi vann kvartsfinalen så skulle vi få möta antingen Stöpen IBK eller Partille IBS veteraner. Vilka var det då som hade hörts så tydligt från Lundbystrand 4?


Målskyttar: Adam x2, Larsen, Tommy, Blomman och Peddan


1/2 Varla IBK - Stöpen IBK 6-1


Jo, det var Stöpen som slagit tillbaka veteranerna med komfortabla 6-2. Direkt infann sig en förvånad känsla då vi nästan tagit för givet att de gamla landslagsspelarna i Partille, såsom Anders Hellgård, Daniel Dahl och Peter Runnestig skulle defilera mot en semifinal. Men så blev icke fallet och det blev alltså Stöpen, ett lag från Skövde, som skulle utgöra vårt semifinalmotstånd. Återigen visste vi inte speciellt mycket om våra motståndare, men helt klart var att respekten för Stöpen fanns där. På uppvärmningen inför matchen kändes det fortsatt piggt i benen och vi var riktigt laddade för att göra en bra match över 40 minuter. Vi hade även fått rejält med tändvätska då flera spelare i Stöpen menat att matchen mot oss skulle bli "enkel". Men det skulle visa sig att man senare skulle få äta upp sina kommentarer. Redan under inledningen av matchen känner vi oss avsevärt mycket starkare än Stöpen konditionsmässigt. Vi gör stundtals lite som vi vill ute på banan och 1-0 i paus är kraftigt i underkant. Vi bestämmer oss för att trycka i ytterligare en växel och helt plötsligt är vi uppe i en 4-0 ledning. Stöpen reducerar lite turligt, men det är också det enda man skapar i den andra perioden. En period som hittills är vår bästa i hela turneringen. Matchen slutar 6-1 och även då vi körde över Stöpen så känns det som om vi har krafter kvar i benen inför den stundande finalen!


Målskyttar: Adam, Ogge, Winnansson, Bystedt, Peddan och Blomman


FINAL   IBK Vänersborg - Varla IBK 6-3


Finaldags! IBK Vänersborg vann turneringen ifjol och givetvis siktade man på att försvara titeln även i år. Laget innehåller flera spelare som hade tagit plats högre upp i seriesystemet, däribland forne Pixbo-spelaren, Andreas Johansson. Flertalet spelare i Vänersborg behärskar även konsten att zorra, vilket förändrar en del i taktiksnacket inför matchen. Minsta utrymme och det smäller, så bra är Vänersborg, åtminstone vad man sett och hört hittills under turneringen. Men fokus inför matchen låg på vår egen insats. Vi skulle spela vårt spel och fortsätta på framgångsvågen som lett oss hela vägen hit. Nu skulle vi bara ha guldet.


Känslan på uppvärmningen är bra och det känns otroligt taggat i Varla-lägret. Det blir inte sämre när vi redan efter en minut tar ledningen. Ett höstlöv á la Pimpan dyker in i bortre vilket innebär att vi får en perfekt start på finalen. Nästkommande minuter är det också vi som dominerar och vi borde, man ska väl inte säga avgjort matchen, men åtminstone sågat av Vänersborg och gått ut i en målmässigt trygg ledning med tanke på chanserna vi skapar. Istället kvitterar Vänersborg och tar sedermera över händelserna i matchen. Vi släpper in ett frislag och i paus lyser det 2-1 på tavlan för Vänersborg. Linkan vill få igång mer rörelse på forwards för att få förflyttning på de rödkläddas något "tröga" backar. Men vi får sämsta tänkbara start i den andra perioden när en av Vänersborgs poängkungar hänger dit 3-1. Vi får dock kontakt igen några minuter senare när Adam påpassligt utnyttjar ett backmisstag och stänker in 3-2 i öppen kasse. Men Vänersborg sänker nästan omedelbart våra förhoppningar om en vändning när man får trycka dit 4-2 i slottet. Känslan för tillfället är att vi har svårt att skapa de där riktigt vassa chanserna, samtidigt som Vänersborg gärna dödar så mycket tid man bara kan vid avblåsningar. Vi tar en timeout med tre minuter kvar för att ge det en sista chans, men tyvärr till ingen nytta. Vänersborg gör ytterligare två mål, varav en på straff, och vinner till sist rättvist med 6-3.


Målskyttar: Pimpan, Adam och Larsen


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Stort grattis Vänersborg till er andra raka titel i Björnslaget. En välförtjänt finalvinst där Vänersborg är tyngre än oss rent offensivt, men med lite mer flyt och effektivitet hade det kanske varit vi som stod som segrare.


Men allt som allt, en riktigt värdefull turnering för vår del, där vi verkligen fick träna på alla delar i vårt spel. Samtliga spelare och ledare stod för en gedigen insats från fredag till söndag och den här cupen har svetsat samman oss ännu mer än innan.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Helgens mål: Ogges 3-1 mot Marstrands IBK

Alla som känner till Ogges bländande teknik vet att han kan göra galet läckra prestationer. Det visade han i matchen mot Marstrand. Till att börja med leker han sig förbi två motståndare och driver in från högerkanten. När man tror att han ska börja röra sig ner mot hörnet väljer han istället att lyfta in en iskall backhand i bortre krysset bakom en ställd keeper i Marstrand. Snacka om att vara värd entrépengen!


Helgens sämsta: Klockan 21.00 på lördag kväll får vi reda på när vi ska spela på söndagsmorgonen och vilka vi ska möta. Det fanns alltså inget klart spelschema inför slutspelsdagen, vilket det måste finnas på den här nivån. Man vill ju kunna scouta potentiella motståndare och liknande. Utöver det så spelas det alltså fyra matcher på bara några timmar under finaldagen. Det blir inget bra för något lag när det är så intensivt under och mellan matcherna, speciellt inte för oss som tog sig såpass långt.


Helgens kommentar: -"Deras backar är för fasen trögare än vad jag är"


Den kommentaren utdelades av Linkan i periodpausen under finalen. Om man är trögare än Linkan, då är man riktigt trög...


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Till sist, hela laget vill tacka vår underbara publik för att ni stöttat oss genom hela Björnslaget. Det är inte det roligaste att sitta och vänta mellan alla våra matcher, men vi är otroligt tacksamma över att ni var med oss i helgen. Tillsammans ska vi nu fortsätta på det vi börjat bygga upp och nästa tillfälle att se Varlas herrar spela är på lördag den 12/9, då vi tar emot Älvstranden hemma i Lindälvshallen 13.45.


Tränarnas summering av turneringen kommer ut ikväll eller imorgon!


Två veckor kvar till seriepremiären. Forza Varla IBK!


Nyhetsarkiv
GOD JUL!2015-12-24 09:08
2015-11-11 08:00
LÄR KÄNNA: Sandö IBK2015-09-08 18:40
LÄR KÄNNA: Bua IF2015-09-01 09:00
LÄR KÄNNA: IBK Puma2015-08-25 12:00
LÄR KÄNNA: Warberg IBF2015-08-14 12:00
MERITERAD CENTER KLAR!2015-07-07 12:20
STATUS PÅ TRUPPEN! 2015-06-12 12:07
EN SÄSONG ATT MINNAS2015-04-26 11:35
Topp 50 i Sverige! 2015-04-23 19:17
ALLT INFÖR DM-FINALEN!2015-03-26 18:59
TVÅ AVSLUTANDE SEGRAR!2015-03-25 17:46
FÖRLUST I SERIEFINALEN2015-03-10 19:27
SERIESEGER FÖR B-LAGET!2015-02-25 11:19
VIDARE I DM!2015-01-09 13:38
SUMMERING AV 2014!2015-01-02 20:37
SKÖN START I ÅRETS DM!2014-12-13 09:05
SEGER MOT WARBERGS IBF!2014-11-11 21:59
SEGERTÅGET FORTSÄTTER2014-11-03 14:10
ANDRA RAKA SEGERN!2014-10-19 11:09
BÄST I KUNGSBACKA!2014-10-13 15:03
2014-09-04 14:35
 
Sponsorer
Stöd VARLA IBK
Gräsroten
Facebook